Bröllop på Kreta

Bröllop på Kreta
Önskar ni att allt är bokat och klart när ni väl anländer till Kreta för er vigsel har ni hittat rätt!

måndag 1 juli 2013

Grekerna är lata

Den kommentaren var på tapeten rätt ofta för ett år sedan. Då alla pratade om de statligt anställda som gick i pension vid 40 år och bla bla bla bla.
Men vilket hån det är för dem som jobbar inom turismbranschen. För dem som jobbar och sliter dag och natt. Jag har varit ensamstående förra veckan då mannen varit bortskickad till östra delen av ön. Sen kom han tillbaka och direkt från morgon departure blev det en tur till Omalos och sen möta en grupp och köra till Falasserna. En arbetsdag från 04,00 till 22,00. Och när han väl var klar så var han ju tvungen att tvätta bussen, för det är ju chaufförens jobb det med. Allt för att vara redo för nästa dags transfer klockan 06,00. Idag har han ledigt, det heter så, men självklart är det problem med AC på bussen och det måste ju fixas. På din ledig dag.
En vännina jobbar i strandservering. 4 somrar nu. En hel sommar utan en enda ledig dag. Ja men herregud hon får väl kräva en ledig dag, tänker kanske någon, ja men det finns en lång kö med andra som är villiga att ta jobbet så klaga det gör man inte.
Och alla de som har egna butiker, hotell och minimarket. Ni har säkert sett dem sitta där från tidig morgon när det öppnar upp tills mörkret faller in om kvällen. Det finns inte pengar till anställda utan familjen försöker klara det själva.
Jaja, men de jobbar ju bara några månader om sommaren och kan vila sig om vintern. Sant på ett sätt. Men eftersom A-kassan är indragen i detta land för de säsongsanställda så ser vintern inte så trevlig, avslappnande och ljus ut som den kanske gjorde tidigare då man i alla fall fick en 500 euro i månaden. Det är nog ingen familj här på Kreta som ser fram emot vintern. En stor klump i magen för alla. Hur ska vi överleva?
Min svägerska har efter 15 år som hemmafru fått börja jobba som städerska på ett VING-hotell då mannen är i stort sett helt arbetslös. Igår kom hon hem med 30 euro totalt i dricks på en avresedag och var överlycklig. Det är ju liksom en hel extra dagslön.
Så jag skäms inte för att skriva att dricksa på under er semester här. Om ni är nöjda och belåtna alltså.
Men annars skiner solen och det är fortfarande gratis att ta ett dopp i havet. Men Herr Samaras sitter väl och funderar ut någon eventuell avgift för det med......

9 kommentarer:

Juni sa...

Jeg har også hørt det der om "late grekere", men har til gode å møte en. De vi ser når vi ferierer på Kreta er hardtarbeidende kvinner og menn med lite eller ingen fritid i turistsesongen. Snakket med en dame i Daratso for noen år siden. Hun driver en familierestaurant, og visst gledet hun seg til sesongen var slutt for da fikk hun bedre tid til barna, men økonomisk var det mildt sagt tøfft. Håper virkelig ting ordner seg til det bedre for alle i Hellas, men dessverre tror jeg det tar tid. Jeg kommer til Agia Marina i september, og da skal jeg i alle fall vise at jeg setter pris på de som jobber og sliter for at vi turister skal få en god ferieopplevelse.

Bertil i Göteborg sa...

Hej Karro!
Du skriver idag om turistbranschen och om många som försöker överleva på sin taverna eller butik! Min sambo och jag har varit i Grekland så många år att vi har fått vänner som äger och jobbar med detta. En del av våra vänner undrar varför vi inte bokar resa med al inclusive.Jo, just för att om vi tar detta så går våra vänner miste om oss som matgäster. Dessutom är det trevligare att gå till olika ställen. Vi kommer 3 veckor i från mitten av september.Ryggoperationen som min sambo blev jättelyckad och nu går hon rak i ryggen som en fura. Ha det underbart och ta hand om familjen.

josmammaliv sa...

JObbar svägerskan? Kors i taket! ;) SOlen kan han aldrig äga, som tur är! Kram!

Annika ( Halmstad) sa...

Vi lämnar alltid dricks. Till både serveringspersonal och städpersonal.

De gör ett toppenjobb.

På vår senaste resa så hade vi äran att få mer info om hur det faktiskt är att jobba på hotell och inom turism.

Hugaligen! Vilket slit!
Så ni som åker.. se för fasiken till att lämna dricks!

Storfiskaren sa...

Hej Karro
Jag o min fru hoppas att vi kan komma iväg till Kreta sista veckan i Aug
som vanligt blir det nog Maleme-Gerani någonstans, vi tycker det är lungt o skönt! tyvärr är stränderna väldigt steniga men förra året köpte vi strandskor för ändamålet ;). och dricks är en självklarhet särskillt till städerskan! vi hade en helt otrolig städerska på Hotel Bella Pais i Maleme, hon fick en flaska vin o 20Euro, när hon såg oss i baren på eftermiddagen innan transfern så bocka/neg o tacka hon som om det var en förmögenhet vi gett henne, det var väldigt skönt att det uppskattades på det viset. ha det bra o lycka till

Helena sa...

Hej Karro! Jag råkade hamna på din blogg när jag sökte på Chania och Kreta. Vi är en familj med två pojkar, 5 och 9 år, som funderar på att åka till Kreta på höstlovet från Skavsta, Nyköping. Är det dumt att åka så sent? (29 okt till 5 nov)? Är det alldeles igenbommat, stängt på restauranger och alldeles för kallt i vattnet? Jag blir så tveksam.... Har du ändå något tips om hotell som har pool och restaurang öppen? Tacksam för svar, antingen via kommentar eller via email helena.hogbacke@gmail.com.

Tack för en bra blogg!

Mvh Helena

Anonym sa...

Hei Karro! Det er bra at du skriver om den økonomiske situasjon for folk på Kreta (Hellas). Selv ferierer jeg og familien i Agii Apostoli hvert år. I år tok jeg med en koffert med klær til fattige på øya i håp om at det er til litt hjelp.Dricks er en selvfølge.All inclusive bruker vi aldrig.Lykke til!Astrid

Anonym sa...

Håller med! Har släktingar som har souvinirbutik på en liten grekisk ö och de jobbar från morgon till kväll. Vill bara ta hand om dem när man hälsar på men de tar hand om en själv istället vilket känns lite dumt då jag iaf har månadslön och kan leva normalt året runt..

Anonym sa...

Å jag förstår precis hur det är....har varit på Kreta några gånger nu! Å det är ju inte så roligt, gnäller här hemma över mitt jobb med många timmar och spring! Men det är väl egentligen inget att gnälla över..hmmmm! //katarina