Bröllop på Kreta

Bröllop på Kreta
Önskar ni att allt är bokat och klart när ni väl anländer till Kreta för er vigsel har ni hittat rätt!

lördag 9 juni 2012

Ja vad ska man saga.....

Att leva med krisen.
Sitter pa lokalbussen ner till stan och blir chockad igen over hur manga butiker det ar som stangt ner. Skyltar med "Att hyra" sitter uppklistrade i manga tomma butiksfonster.
Pa stranden hor jag tva mammor som pratar varav den ena precis blivit av med sitt jobb och de hankar sig fram pa mannens stro jobb. Hon raknar upp alla saker, rakningar och lan som maste betalas men avslutar med "Med vilka pengar?". Innan dom skiljs at sager dom "Bara vi ar vid bra halsa sa klarar vi oss". Ett ordsprak som anvands flitigt av grekerna och visst ar det sant. Men vi maste faktiskt ha pengar ocksa......
Pa TV visas och pratas det mest om den ekonomiska krisen. Dag ut och dag in. Man kan vara pa glatt humor tills man slar pa TV och far hora igen om allt elande. Kanalerna har inga pengar till nya program sa som Idol, Big Brother eller Bonde soker fru. Det visas gamla filmer eller repriser pa grekiska serier. Vet inte vilken tur i ordningen det ar som Eleni och Kostantinos eller Haras Cafe visas.
De stora festanlaggningar som pa den gamla goda tiden fylldes av 1000 stokiga, glada och hogljudda greker vid barndop eller brollop kampar nu pa med erbjudande och 200 personer runt lokalens scen ar vanligt idag. Eller varfor hyra ett stort "kentro". Det ar manga som bjuder fa till kyrkan och sen narmasta familj med vanner gar pa taverna ihop. Den grekiska slakten ar anda stor och hur du an skar ner pa det hamnar du anda pa ett 50 tal personer.
Hem och skola foreningen pa Kyriakos har under hela lasaret haft uppsamlingsplats i klassrummet dar man kunnat lamna in ris, makaroner, juice, konserver, all mat som tacksamt tas emot och delas ut till de familjer som har det svart. Eller det vill saga till de familjer som har det svarare an de som har det svart.
Vi ar sena med att betala rakningarna. Jag skams att skriva det for detta inlagg lases av svenskar boende i sverige och dar betalas allt pa tid. Men har betalar vi nar vi har pengar. Det ar inte manga arbetandes som blir punktligt betalandes den siste i manaden. Denna manaden fick Giorgos betalt den 8 och eftersom vi redan lag efter med en manadsbetalning for teelfon och internet stangdes detta av i 2 dagar tills vi betalt rakningen. Har i Grekland ar sant vanligt och inget man reagerar pa eller sover daligt for.
Det ar fler saker som ligger pa lager i mina tankar men orkar inte skrika fler. Det ar trots allt lordag, ingen skola, solen skiner och jag vill njuta av dagen.
Jag har precis bestamt med Sofia pa Sonio Beach att i eftermiddag ska jag och barnen komma och besoka henne pa Sonio. Kameran foljer med sa jag delar med mig senare!!


3 kommentarer:

Victoria sa...

Låter riktigt jobbigt, märker man som turist av det mkt? Hur skulle vi andra kunna hjälpa till? Många kramar från victoria på www.victoriasprovkök.se

Anna sa...

Aldrig funderat på att flytta till Sverige? Finns det någon framtid på Kreta?

Anonym sa...

Det sociala kontraktet, tilliten till staten verkar vara som bortblåst. Skall ett land fungera på längre sikt måste vissa fundamentala saker fungera tex sjukvård, el etc. Om nu Kreta anses som en kornbod i Grekland, hur tufft är det då inte i andra regioner ?

Skalar man bort bortförklaringar& lögner från politiker så lyser budskapet klart : Ta hand om dig själv och din familj, räkna inte med hjälp från staten. Det gäller inte bara Grekland, mååånga länder går åt det hållet...

Med risk att låta som en dryg politiker;-)...Kämpa vidare Karro, försök utnyttja din tvåspråkighet till freelance inom turism. Du fixar det !

Mvh
Benke