Bröllop på Kreta

Bröllop på Kreta
Önskar ni att allt är bokat och klart när ni väl anländer till Kreta för er vigsel har ni hittat rätt!

fredag 24 juni 2011

Ingen lat grek....

Min Giorgos är anställd inom den privata sektorn. Fast månadslön. Jobbade senaste 5 veckorna utan en endaste ledig dag. Jobbar helger, sena kväller och tidig morgon utan extra betalt. Behöver bussen service, besiktning är det han som får göra det på sin "lediga tid". Bussen ska tvättas och det gör chaufförerna själva.
Nej, greker är inte lata. Blir stött när jag läser om det i svenska pressen. Man kan inte jämföra statligt anställda med dem inom den privata sektorn. Dom sliter som djur och klagar man så är det bara att gå hem för det står folk utanför och skriker efter jobb. Arbetslösheten har nått 16 % i landet.

Nästa vecka skickas han iväg på 3 dagars tur till Patra varken han vill eller ej. Varje kväll åker han ner till kontoret för att få morgondagens "körningar". Svårt att planera i vårt liv.
Efter 20 år som "turistchaufför" är han väldigt trött på jobbet. Nja kanske inte jobbet i sig att köra buss men sakerna runt om kring. Till exempel tunga resväskor, hotell som ligger dumt till där bussar omöjligt kan vända, trånga gator, föräldrar som byter bajsblöjor på barnen inne i bussen och sen slänger skiten i bussens papperskorg, flygförseningar och ändringar i sista sekund. Längtan tillbaka till de jobb han hade innan krisen är stor. Då körde han betongbil och jobbade året om, hyfsat fasta tider och alltid ledig söndagar. En dag kanske vi kommer ur krisen och folk vågar ta lån igen och börja bygga. En dag......
Υπομονή, Tålamod, Giorgo!!

7 kommentarer:

Svensk chekchouka sa...

Nejmen Karro!! Nu förstör du myten ju!!
Jag hoppas av hela mitt hjärta att ni snart tar er ur krisen. TuristsÄsongen borde bli väldigt bra î âr när länder som Tunisien, Marocko och Egypten blivit lite oroliga destinationer. Israelerna kör Grekland i âr. De är fortfarande skitsura pâ Turkiet.
Kram!

Anonym sa...

Bra skrivet Karro, det är ju så det är...men den bilden visas aldrig i media. Kram Camilla

Kristin sa...

Til ettertanke dette innlegget! Jeg har lest din blogg i snart 2 år og fikk akkurat nå dårlig samvittighet for å reise til Kreta og "utnytte" Hellas, Kreta og Grekern'e.
Vi har 4 år på rad vært i Kato Stalos (Hotel Rose) men i år reiser vi med Solia til Goden Bay hotel. Gleder oss, men skal definitivt huske det du skrev her...

Karro sa...

Turistsäsongen verkar gå bra i år och Giorgos kontor har fler flyg än tidigare vilket ju är bra.


Camilla,
Ja när våra "karlar" sliter som djur och jobbar övertid hela tiden så känns det otacksamt. Du vet ju.

Kristin,
Vi vill ha turister, KOM KOM KOM!!! Men kom ihåg att hålla bussarna rena, haha. Trevlig semester!!

Tina sa...

Min man var också privatanställd innan han fick sparken. Jag skulle också kunna skriva några rader om hans anställning och de villkor han hade. Som ingen hade sagt något om innan han tog jobbet. T.ex. att hans högsta chef läste hans mail...

Gunnar sa...

Bra skrivet om hur situationen är för många greker som sliter för att få livspuzzlet att gå ihop.
I veckan som gått har jag varit på Kreta och haft mycket jobb i dina hemtrakter i Chania. Trevligt som vanligt att komma till Kreta och för varje gång lära känna nya människor se nya platser. Nästa gång kommer vi i början och slutet av september. Har du tid för en kopp kaffe?

Karro sa...

Gunnar,
Tog en snabbtitt hos dig och såg dop och bröllop. Vad fint! Och bra att känna till.
Hör av dig när nästa resa närmar sig. Borde säkert finnas tid för en kaffe nere i hamnen.