Bröllop på Kreta

Bröllop på Kreta
Önskar ni att allt är bokat och klart när ni väl anländer till Kreta för er vigsel har ni hittat rätt!

fredag 27 november 2009

Namn

Vad ska hon heta? Ja just det. Dottern ska ju ha ett namn också. Som ni alla vet så var det ju innan förlossningen bestämt att Kyriakos skulle heta just Kyriakos. Det var aldrig något som jag satte mig emot utan tog emot den grekiska tradtionen och gjorde svärfar stoltare än tuppen. Dock kan jag erkänna att det tog ett par månader innan jag ens kunde säga namnet Kyriakos högt. När jag skrev i dagboken skrev jag ”babyn” och när jag pratade om honom sa jag hellre sonen eller busungen än hans riktiga namn. Tyckte liksom att det var ett gubbnamn och hade svårt för att använda det till en baby. Idag tänker jag inte så mycket på det. Tycker namnet Kyriakos passar alldeles utmärkt på sonen och han känns som en ”kyriakos”.

Så till dottern. Det har varit många diskussioner under familjemiddagar och då innan vi ens började prata om syskon. De flesta menar ju att namnet ska väl då komma ifrån min sida av släkten. Som då saknar grekiska namn. Ja just det den delen av släkten är ju ifrån Sverige. Jag skulle aldrig ge mitt barn ett svenskt namn för det första. Varför inte? Mitt barn är fött i Grekland och kommer ha kompisar i skolan där de flesta har grekiska namn. Det räcker med att mitt barn är kanske den enda blonda och blåögda i klassen, varför ha ett ovanligt namn också som ingen kan uttala och får bokstaveras högt varje gång.

Så vad ska hon heta då, tänte jag? Wow jag kan få välja namn helt fritt då. Yeah sure.

Min farmor hette Alice och min mormor som fortfarande 91 år gammal är i liv heter också Alice. Hade ju varit fint men översätter vi det på grekiska blir det.....Aliki....kanske....och det namnet känner jag inget för.

Sen kom det inte upp fler namn i mitt huvud. Jo ett, Cassandra, men det kan jag spara i förslagslådan OM vi skulle få ett tredje barn. Yeah sure.

Så till svärmor då. Xrush. Öööhhh jag det är faktiskt ett namn jag skrivit. Med grekiska bokstäver Χρυσή. Kommer att skriva det Chrissi så klart. Betyder guld på grekiska för övrigt. Betoningen ligger på sista i:et.

Svärmor är svärmor. En högljud, mycket speciell grekisk hemmafru. På sitt tyspiska grekiska sätt gör hon mig tokig många gånger. Räcker att nämna att hon sprang runt i trädgården och matade Kyriakos som liten för hon menade att han inte ville sitta ner, suck, så fort det gäller mat har hon en väldig stark åsikt. Men detta vet ni sen tidigare så jag ska inte tjata mer om det.

Och må hon vara speciell men glöm inte att jag är också speciell i hennes ögon. Hon suckar säkert också inombords när svärdottern vägrar låta sonen åka i en bil utan bilstol eller när hon drar ut barnen i regn och rusk. Hon har säkert också fått bita sig i tungan ett par gånger för att inte säga något.

Men hon ställer upp i vått och torrt för vår familj. Älskar sina barnbarn och säger aldrig nej.

Så låt mig presentera vår guldklimp. Lilla Chrissi!!Trevlig helg till er alla!!

7 kommentarer:

Eva Henriksson sa...

Å så roligt och bra för svärmor.
Ett bra namn också att klara att använda både här och där.
Grattis till denna söta lilla skatt!

Annika sa...

Fint namn på en söt tjej! :D

Lisa sa...

Det var ju jättefint! Och hon är himla söt lilla tjejen. Tack ocksa för din fina kommentar hos mig.

Kram fran Lisa

Tove sa...

Det blir ett bra namn! Och så gör du ju svärmor glad! Men har man bara ett namn i Grekland? Här har min "räddning" varit att jag kunnat välja ett spanskt och ett svenskt namn.

Anonym sa...

Hej!
Trevlig blogg du har! Men måste passa på att anmärka på att den grekiska traditionen känns alldeles för stark i ett läge som detta med namnfrågan; att i princip inte få välja namn till sitt eget barn... Jag vet, jag talar av egen erfarenhet; jag blev chockad för 21 år sedan då jag och min grekiske man fick vår son här i Stockholm och bekanta till oss som kom och hälsade på oss strax efter födelsen kallade honom "Jannis" utan att en fråga något om hans namn. Grekerna bara utgick från att vi skulle hålla på traditionen och döpa honom efter min mans pappa. Nä usch, jag gillar inte den PATRIALKALISKA traditionen. Kom igen, man har väl rätt att välja namn till sitt eget barn! Varför detta tvång att behöva göra svärföräldrar stolta?! Jag kan tillägga att vår son faktiskt heter Jannis i andranamn. Det gick ju tyvärr inte att bryta med traditionen helt..! mvh Maria

Karro sa...

Tove, jag vet vissa som ger sitt barn ett svenskts namn i andra namn men det syns ju liksom bara på papper i sverige. Inget som man tilltalar eller använder. Själv har jag bara haft en massa problem med mina alla andra namn och skulle önska att mina papper bara innehöll namnet karolin.

Jag tycker inte det är så himla farligt det här med att tradtionen bestämmer namnen. Hehe, försöker bara vinkla och vrida på det lite.
Eftersom jag vill ha grekiska namn på barnen så kan man ju lika gärna ta svärföräldrarnas. Jag tycker båda namnen är jättefina och gillar dem.
Och kan tillägga att ingen tvingat oss att välja svärmors namn. Och det var jag i slutet som bestämde att hon skulle få heta Chrissi. Mitt val alltså. Svärmor glad. Jag glad. Feta grekiska släkten glada.
Alla glada : )

Anna sa...

Karro, jag läser här då och då, men kommenterar sällan. Jag måste bara säga att jag tycker att du verkar så cool. Jag gillar sättet du hanterar saker på. Du verkar så trygg och bra på att balansera kulturerna.

Jag bor också i Grekland och hoppas få barn om ett par år. Jag har jättesvårt att tänka mig att döpa mina barn efter mina svärföräldrar och funderar på denna tradition då och då, eftersom jag vet att det kommer att bli känsligt...

Det är så mycket man får acceptera och försöka stå över i krocken med en ny kultur. "Ska vi nu inte ens få välja namnen på våra egna barn" tänker jag ibland irriterat. Å andra sidan undrar jag också om jag egentligen inte är lite stönig och överdriver vikten av att få välja ett namn. Dessa människor gör verkligen allt för oss (mig också) och om det är viktigt för dem... Oj så svårt!

Tur att dina svärföräldrar har så fina och lite mer ovanliga namn! :)

En lite kul effekt är ju hur många smeknamn som skapas, endera för att göra ett vanligt namn mer individuellt eller för att göra om mormors "fula" namn, som föräldrarna tvingats välja. En del av dessa smeknamn påminner mig om de amerikanska dagsåporna, haha. Lite synd, eftersom det finns så många vackra, ovanliga grekiska namn som inte används...

Jättesöt är din dotter och hennes vackra namn passar henne ypperligt, lilla guldkornet!