Bröllop på Kreta

Bröllop på Kreta
Önskar ni att allt är bokat och klart när ni väl anländer till Kreta för er vigsel har ni hittat rätt!

fredag 19 juni 2009

Midsommar genom åren

- Vad är det? säger Kyriakos och pekar på midsommarstången som står på köksbordet och som är det enda som påminner oss om att idag är det faktiskt midsommarsafton.
- Det är en midsommarstång för idag firar vi midsommarsafton, svarar jag.
Kyriakos säger bara jaha och fortsätter leka. Han förstår inte och orden midsommarstång och midsommarafton betyder inget för honom. Det gör lite ont i mitt svenska hjärta.
Mina tankar går tillbaka i tiden och till min egen uppväxt då denna dag var minst lika speciell som julafton. Jag växte upp på Skansen, så hette villaområde med ett 20 tal villor och familjer i en by i södra Halland. Vi hade till och med en villaförening som anordnade utflykter, hyrde sporthallen och spelade badminton ihop, paddlade kanot i Lagan och övernattade i tält, åkte på skidsemeter till Sälen. Ja som en jättestor familj med en egen logo bestående av en apa i bur, Aporna på Skansen, som vi tryckt upp på T-shirtar. Ler när jag tänker tillbaka.
Varje midsommarafton träffades vi tidigt om morgonen. Männen och pojkarna åkte ut i skogen och högg björkar som skulle bindas upp runt "dansbanan", hämtade stolar och bord, byggde upp tältet där vi skulle sitta.
Damerna tillsammans med barnen cyklade runt och plockade blommor till midsommarkransar och stång och började förbereda maten. Nypotatis som skulle skrubbas, gräslök som skulle klippas. Lekar och sånghäften med snappsvisor var redan klara.
Det skulle dukas och göras fint.
Lunch åt vi alltid tillsammans med grannfamiljen vid 13 tiden och det var köttfärslåda på menyn. Varje år.
På eftermiddagen träffades vi och klädde midsommarstången och gjorde klart det sista.
Sen gick alla hem och klädde sig fina och på kvällen var det fest, dans, mat, nubbe, lekar och bus för så väl stora som små.
På midsommardagen träffades vi alla igen för gemensam frukost och självklart för att ställa iordning allt efter gårdagens fest.
Våra föräldrar jobbade hårt för att festerna skulle bli så lyckade som möjligt. Vi barn tackade nog dem aldrig. Det tänker man väl inte på som barn. Den enda typ av tack jag kan tänka mig var att vi barn uppträdde och sjöng för de vuxna. Jag tillsammans med barndomsvännerna Ida och Jessica drog gärna några sånger som ABC och Diggelo Diggeley vilket var uppskattat.

På alla "Skansenbarns" vägnar vill jag tacka våra föräldrar och Skansens Villaförening som gjorde alla dessa midsommarfester till fina minnen!!!

Traditionen har hållt i sig även om firandet idag bara består av några av våra föräldrar som nu bor utspridda i kommunen. Vi barn bor utspridda i Sverige, Norden och Europa. Min mamma sa igår att hon skulle förbereda lekar. - Men vi är ju inte unga längre och vissa lekar klarar nog inte kroppen av, sa hon. För oss "barn" är ni evigt unga och skulle ni har kraft och energi till att fixa en "reunion Skansen midsommar" till nästa år för era barn och barn så kommer jag med första bästa flyg. Kan till och med tänka mig att sjunga några gamla schlagerlåtar för er som tack!!

Det blir ingen köttfärslåda idag men gott och väl en mousaka. Rätt likt.


Jag, Jessica och Ola. Midsommarafton 1979.


Dans runt midsommarstången. I bakgrunden är långborden uppdukade för fest. Titta, till och med en man som spelade dragspel.
Och solen sken. Det gjorde den alltid vad jag kan minnas.

6 kommentarer:

Jo sa...

Wow, vilken idyll du växte upp i. Härligt beskrivet!

Anonym sa...

Glad midsommar Karro och hela din familj. Alltid lika trevligt att gå in och kika på din blogg och "minnas" det härliga Kreta. Kan inte annat än att bli lite avundsjuk eftersom det är riktigt tråkigt väder här i södra Halland i dag. /Stefan i Laholm.

Ida sa...

Hejsan Karro! Tack för din fina beskrivning av midsommar på skansen du skall tro att vi vuxna också saknar de gamla tiderna.Men vi are´" still going strong" i alla fall Tommy Han tror han är 25fortfarande. Du kan ju tänka dig han skrika o tjoa det fattades bara att han var uppe på borden!Hoppas allt är bra med dig o familjen Många kramar Anita!

Ida sa...

Hejsan Karro!
Ja, verkligen jätte fint skrivit, du är så duktig på att skriva:) Ja, man kan ju undra hur vi ska klara att få ordnat den samma upplevelsen för våra barn. Ja, tänk så mycke planering de var bakom en sådan fest som inte vi visste om...
Jag var faktiskt hos Jessica igår i Mellbystrand, har inte sett henne på 10 år, men hon var sig helt lik och såg inte en dag äldre ut än när jag såg henne sist. Också var jag ju chaufför för mamma å pappa så då fick jag ju mötte hela skansen ligan som jag inte sett på många år. Och som mamma skrev, pappa tror han fortsatt är 25, hahaha:)
Stor kram från Ida

Anonym sa...

Hej Karro!
Tänker också varje år tillbaka på våra midsommarfester. Det var något speciellt med dem. Och som du skrivit tidigare, vi bodde i Bullerbyn!
Hoppas vi hinner ses när du kommer hem i sommar!
Kram tills dess från Jessica

Karro sa...

Ida, Jessica, Anita,
Heja Skansen!!! Vi kommer till sverige den 17 juli och reser tillbaka den 1 Aug. JÄTTEKUL om vi kunde träffas, om ni är hemma.
Kram till er och hälsa familjerna