Bröllop på Kreta

Bröllop på Kreta
Önskar ni att allt är bokat och klart när ni väl anländer till Kreta för er vigsel har ni hittat rätt!

onsdag 19 november 2008

Vilken månad ska man besöka Kreta??

Många undrar över vädret och vilken månad man ska välja för sin semester på Kreta. Här kommer lite korta fakta.
April - Början av säsongen, grekerna på gott humör och batterierna laddade efter vintern. Har du bokat ett hotell som enligt katalogen är nybyggt bör du inte bli förvånad om det inte är klart. Det är väldigt sällan som hotellet står klart den 1 maj om det var det datum som utlovades hösten innan. Visst har jag sett mirakel där albanerna jobbat de sista nätterna med pannlampor för att få klart allt, men det är lika vanligt att hotellet inte står klart och gästerna får bokas om till annat hotell. Eftersom det är i början av säsongen kan också flygändringar och förseningar förekomma då vinterresmål och sommarresmål överlappas.
Vädret då. Jo det är vår. Kan alltså vara fint vårväder, det vill säg varmt i solen men kallt i skuggan. Men kan också regna. Alltså osäkert. Och det är fortfarande väldigt rått. De flesta hotellen har varit stängda under vintern och det tar tid att "värma upp" ( av solen ) dessa betongbyggnader.
Maj - Fortfarande vår men vädret blir bättre och bättre. En härlig månad. Det blommar överallt, allt är grönt och fint. Visst kan man bada i havet, men det är ju inte riktigt uppvärmt än.
Många Maj-gäster är här för att hyra bil eller cykel och se sig omkring.
Juni - Sommarlovet börjar och barnfamiljerna ökar. Varmt.
Juli - Högsäsong och semestertider. Varmare.
Augusti - Grekernas "industri-semester" och det är galna bilförare från hela Grekland som samlas på ön och det är helt crazy här. Varmast.
September - Lugnet börjar lägga sig. Det är inte så hett och kvavt längre, utan tillbaka till normal värme. Havet är uppvärmt och skönt. En bra månad. Om ni inte förstått det tidigare så är Maj och September klart mina favoriter.
Oktober - Säsongen snart över. Grekerna lite trött och vresiga. Längtar tills vintern är här så att dom kan få sova. Ställen börjar att stänga ner så sakta. Vädret osäkert. Jag skriver 5 års dagbok och kan se att någon oktober hade vi översvämmningar så att flygplatsen var stängd 2 dagar, en annan oktober var strålande fin och även denna oktober har varit fin. Visst börjar det bli lite kyligare men kan gott och väl vara över 20 grader på dagen. I år hade vi över 27 grader i nästan 2 veckor.
November - Mars. Vinter och inte charter, alltså väldigt få turister. Det finns dom som reser reguljärt via Athen och kommer hit under vintern. Vi kör igång med olivplockandet på fredag, så skulle ni komma hit om vintern är ni välkomna upp i olivlundarna. Det är bara att hugga in!!

Inga kommentarer: